Mivel burkoljam a tortát? Mit kenjek a bevonó alá a piskótára? Mennyi bevonóanyag kell egy tortára? stb... :)
Ezekhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, mert sok kérdés érkezik hozzám ebben a témában. A mostani tortámat fázisokban lefotóztam, így képpel is megnézhető a folyamat.
Gyakran ismételt kérdések:
- Mivel burkoljak? Fondanttal vagy marcipánnal?
Ez egyedi, valaki az egyikre, van aki a másikra esküszik. Én a fondantot javaslom kezdőknek, mert simább az állaga, könnyebb dolgozni vele, kevésbé szakad/törik, és lassabban szárad, mint a marcipán.
- Mennyi bevonóanyag kell egy tortára?
Ez méret, és formafüggő, azonban általánosságban elmondható, hogy pl. egy 22-24cm-es tortára 50-60dkg bevonó mindenképp fog kelleni. Van akinek több is, kezdésnek inkább vegyünk egy kiló anyagot, és a maradékot felhasználhatjuk díszítéshez.
- Mit kenjek a torta alá?
Fontos, hogy a torta legyen jól kihűtve töltés után, majd ezután vaj és porcukor 1:1 arányú kihabosított keverékével kenhetjük le vékonyan egy spatula segítségével, hogy egyenletes és sima alapot kapjunk. Én csak annyit szoktam rákenni, amennyit feltétlenül muszáj, hogy ne legyen túl tömény. A vajkrémmel lekent tortát néhány órára tegyük hűtőbe burkolás előtt. Tehetünk még csokiganache-t a burkolóanyag alá, ez teljesen megszilárdul burkolás előtt a hűtőben, így szebb éleket készíthetünk. Amit semmiképp ne tegyünk, hogy valamilyen tejes vagy tejszínes krémet kenünk a fondant alá! A tejtermékek oldják a cukrot a fondantban, így az anyag elkezd vizesedni, hólyagosodni, és egész munkánk tönkremehet.
- Min nyújtsam az anyagot?
Porcukron vagy keményítőn lehet nyújtani, én mostanában két tapadásmentes szilikonos nyújtólap között nyújtom ki, mert így egyenletesebb és biztos nem ragad le a munkalaphoz.
Ha ilyenünk nincs, inkább a keményítőt javaslom, mert az nem ragad, mint a porcukor.
A felesleget később egy ecsettel lesöpörhetjük a tortáról.
- Milyen vékonyra nyújtsam a bevonóanyagot?
Javaslom, hogy elsőre inkább hagyjuk vastagabbra, mert így biztos nem fog elszakadni - kb. 3-4 mm az ideális. Ennél vékonyabban már nem lesz olyan szép és egyenletes a burkolás.
- Hogy kezdjek hozzá?
A nyújtást végezhetjük keményítőzött asztalon vagy munkalapon. Lehetőleg szilikonos nyújtóval dolgozzunk, ne fával, mert a fa nyomot hagy az anyagban és hozzá is ragadhat a fondanthoz.
A kinyújtott fondantot rátekerjük a nyújtófára és a torta fölött visszatekerjük. Jól lógjon túl a a tortán, hogy biztos elég legyen. A tetejét rá szoktam simítani, az oldalát pedig a kezemmel addig mozgatom, amíg nem lesz ránc az anyagban. Ha sima, akkor rásimogatom a torta oldalára, majd a felesleget egy fondantvágóval vagy pizzavágóval levágom. Végül egy simítólapáttal jól átsimítom mindenhol, hogy szép egyenletes és sima legyen a bevonat.
- Mivel színezzem a fondantot?
Mindenképp gél állagú, koncentrált festéket javaslok, ebből kevés kell, és szép élénk színt lehet elérni. (pl. Fractal, Progel) Folyékony, szupermarketekben kapható festékekkel nem érdemes próbálkozni, mert felhígítják az anyagot, és nem is színeznek szépen.
- Mivel festhetek a tortára?
Apróbb részletekhez ételfestékes filcet javaslok, ha pedig többet szeretnénk festeni, vagy virágokat színezni, akkor porfestéket használhatunk szárazon, vagy alkoholban oldva ecsettel, mint egy vízfestéket.
- Mivel rögzíthetem a díszeket a tortára?
A torta tetejére síkban az anyagot picit megvizezve összeragaszthatók, azonban nagyobb díszeknél, és a torta oldalán az ételragasztó használata javasolt.
- Fondantból és marcipánból tudok figurákat és virágokat csinálni?
Egyszerűbb díszek készíthetők ezekből az anyagokból azonban komplexebb virágokhoz és olyan figurákhoz, ahol fontos a részletesség, és hogy legyen tartása, mindenképp modellező és virágmassza használatát javaslom. Ezt az anyagot egészen papírvékonyra lehet nyújtani, és néhány óra alatt szárad porcelánkeménységűre.
- Ha kész a tortám, hol és meddig tárolhatom?
Alapvetően sem a marcipános sem a fondantos torta nem szereti a vizet és a párát, ezért minél kevesebb ideig tároljuk a hűtőszekrényben, főleg, ha jegesedésre hajlamos a hűtőnk. Érdemes az átadáshoz minél közelebb díszíteni, és egy hűvös kamrában tárolni, így elkerülhetjük, hogy a pára kicsapódjon a torta felületén. Ha mégis hűtőbe kell tenni, javasolt egy kartondobozban betenni, így a papírdoboz felfogja a párát. Ha mégis vizesedne a tortánk, ne kezdjük el törölgetni, hanem tegyük ki szobahőmérsékletre, és várjunk 1-2 órát, így valószínű, hogy megszárad a felület.
És akkor a képek:
Burkolás előtt, vajkrémmel lekenve:
A burkolóanyag átgyúrva, golyóvá formázva:
Itt az említett nyújtólapok között nyújtom az anyagot, de ugyanezt elérhetjük keményítővel megszórt felületen - ilyenkor érdemes a tetejére is szórni:
A tortára borított bevonó:
Az oldalát elsimítom a kezemmel a torta oldalán:
A felesleget levágom:
Simítólapáttal simára simítgatom a felületét.
Cimkék:fondant, tortaburkolás, alapok,
Ez rettentő gyors volt! Tegnap adtam le a rendelésemet, ma már kézhez is kaptam! Fantasztikusak vagytok! Köszönöm szépen!
Szupergyorsan megérkezett a rendelésem, máskor is biztosan tőlük rendelek a tortáimhoz! Köszönöm!
Csak ajánlani tudom!
Jól használható webáruház, segítőkész, profi és rugalmas kiszolgálás az üzletben, hatalmas választék!
Nagyon elégedett vagyok!
:)
Személyesen szoktam átvenni a rendelésem, nagyon gyorsan összekészítik, és ami az oldalon van, elérhető is az üzletben valóban is.
Mindent megtaláltam, amit kerestem a tortához, ráadásul egy nap alatt meg is kaptam a futárral. :)
A webshop átlátható, pontos termékleírásokkal, gyors szállítással és mindig gondosan csomagolják be a rendelésem.
A webshopos rendelés mindig gyorsan megérkezik, személyesen pedig mindig segítőkész a kiszolgálás :)
Az egyedi tortaostyák mindig szép minős...
Extra gyors szállitás, a kora délután leadott rendelesem másnap megérkezett a futárral
Visszatérő vásárlójuk vagyok, a legszélesebb minőségi választékot ők kínálják
Kedvenc tortás üzletem évek óta. Gyors kiszállítás, megbízható minőség!