A szilikonos fondant formázókkal látványos mintákat és díszeket készíthetünk a készülő tortára, cupcake-re. Akár egy, akár többszintes tortát készítünk, a sok mintát számtalan variációban elhelyezhetjük a tortán.
Kis segítség az elkészítéshez:
A kész tortát vonjuk be vajkrémmel, majd hűtőben jól dermesszük ki. A borítás lehet fondant massza, vagy marcipán is, tetszés és ízlés szerint.
Nyújtsuk ki a fondantot kb. 2-3mm vékonyra porcukrozott vagy keményítőzött felületen úgy, hogy biztosan befedje az egész tortát. Óvatosan tekerjük fel a nyújtófára, majd borítsuk be vele a tortát. Tortasimítóval simítsuk le a felületet, majd a felesleget vágjuk le a torta aljánál körbe.
Tegyük hűvös helyre a tortát, amíg elkészítjük a mintákat.
Színezzük be a fondantot gél vagy por ételszínezővel a kívánt színre, vagy használhatunk előre színezett fondantot/marcipánt is. Gyúrjuk jól át a masszát. A szilikonos formát kissé porcukrozzuk/keményítőzzük be, majd nyomkodjuk bele a masszát. a felesleget óvatosan vágjuk le a formáról, hogy sima legyen a minta alja, majd fordítsuk ki belőle.
A tortára kedvünk szerint helyezzük el az elkészült mintákat. Rögzíthetjük őket egy kis víz segítségével, de ha biztosabb eredményt szeretnénk, ehető ragasztót is használhatunk a rögzítéshez (Ehető ragasztót tylose porból készíthetünk 1 rész por és 30 rész víz hozzáadásával. Ezt a keveréket egy éjszakát állni hagyjuk, és kész is a ragasztónk).
Ha több szintes tortát szeretnénk, több tortát készítsünk, és járjunk el a fentiek szerint. Összeillesztésnél az alsó rétegekbe szúrjunk több műanyag vagy fa pálcikát, hogy megtartsák a felsőbb rétegeket.
Tortakartonra téve szállítható-tálalható.
Cimkék:torta, fondant, díszítési technika